Waarom wij 10.000scholen.nl hebben gemaakt

In september 2011 hebben wij een scholenvergelijker gemaakt: 10.000scholen.nl. Wij willen graag dat 10.000scholen.nl ouders helpt bij het vinden en vergelijken van scholen.

Van alle basis- en middelbare scholen in Nederland tonen wij zoveel mogelijk onafhankelijke informatie. Wat voor soort onderwijs biedt een school aan? Halen de leerlingen hoge cijfers? Zijn er andere scholen in de buurt? Wat vindt de Inspectie van het Onderwijs?

Die eerste versie van 10.000scholen.nl – waarmee we in januari 2012 zilver wonnen bij de landelijke Apps voor Nederland-wedstrijd – is alweer uit de lucht. In de zomer van 2015 hebben we een nieuwe versie gelanceerd.

Waarom?

De overheid verzamelt heel veel informatie over scholen. Wij vinden dat iedereen, en zeker ouders, gemakkelijk toegang moeten hebben tot die officiële informatie. Daarom zijn we met dit initiatief begonnen. Eigenlijk zou de overheid nog veel meer informatie vrij moeten geven. Over scholen, maar ook over zorgverleners of over de luchtkwaliteit in jouw buurt.

Schoolinformatie

Hoewel bijna alle informatie op 10.000scholen.nl open data (en dus publiekelijk beschikbaar) is, krijgen we vaak mailtjes of telefoontjes met de vraag of we (een deel van) onze informatie over scholen ook in een excel-bestand kunnen e-mailen.

Heel lang maakten we zo’n excel en stuurden die dan op. Kleine moeite. Maar omdat we nu zo vaak verzoeken krijgen, is dat niet meer te doen.

Daarom hebben we data-sets beschikbaar die je tegen een vergoeding kunt opvragen. Dan hoef je zelf niet in de open data te duiken, bestanden samen te voegen, controles te doen. Op dezaakonderwijs.nl staat welke schoolinformatie je kunt krijgen en wat dat kost.

Officieel

Voor wie het interessant vindt: in juridische zin is 10.000scholen.nl een initiatief van De Zaak Onderwijs, dat eigendom is van Jan Douwe Kooistra, Mateo Mol en Michiel Broomans.

Populaire artikelen